måndag 21 juni 2010

Norsaq



Efter midsommar är det dags för rollkurs med Helen Wilson - en ordentlig norsaq kan bli användbar. Den är formad ur överblivet virke, och är inte tänkt att kasta några harpuner (vilket bör glädja kalmarsunds sälar till helgen). Detta är en första test för att undersöka om norsaqens form följer samma regler som pagajen. Jag har arbetat med rundade ytor för att den, förhoppningsvis, inte skall ta sin egen väg genom vattnet. Harpuntandens hål är förstärkt med renhorn. När jag filat ett tag slog det mig att norsaq är olika för höger och vänster hand. Eftersom jag själv envisas med att vara vänsterhänt är det extra kul att göra saker som passar mina händer (hand). Efter syning av rollexperten Wilson blir det nog en del justeringar - som tacksamt mottages.

söndag 20 juni 2010

13 m/s



Bara insidan av kajaken var torr. Allt annat badades i ett ytvatten som skrapats ihop enda från Polen, säkert närmare 18grader varmt. Kalmar har ett trevligt surfvatten - förutsatt att det blåser ihållande från syd-sydost. Utanför Kalmar slott bryter det ordentligt, och det gäller att spana in stenarna från land... och sedan minnas var de ligger. Lagningen håller utmärkt. Men jag kommer att stryka ett par lager linoljelack till över sömmen.

Tyvärr var jag ensam i brisen, så det blev inga bilder på Blakkr i vågorna - men håll utkik på Kalmarkanotklubb.se. Vår nya klubb blogg är tänkt att fungera som bas för spontana paddeläventyr, så att fler kan dra nytta av varandras turer.

torsdag 17 juni 2010

Kajak lagning


Så var det dags för första lagningen. En kajak skall vara i vattnet - och inte spetsas på bryggpålar i sydlig vind. Nåväl, olyckan hände inte långt från klubbhuset och det var inga problem att ta sig tillbaka. Men silvertejpen, som vi trodde att vi lagat Blakkr med såg vi inte röken av när vi lyfte kajaken till bryggan. Insikten blir att jag inte kan lita på tejp som tätning på mina turer. Jag måste helt enkelt sy och täta på plats i vildmarken. Detta kräver lite träning, och det är bra att träna på något annat än sitt dyraste fordon. Fram med överbliven bomullsduk och nål och tråd. Som tur var uppkom skadan mitt under kajaken - det finns gott om plats att se vad man gör från insidan. Jag bestämde mig för att lägga en förstärkning på dukens insida och sy igenom bägge lager med en teknik som drar samman "sårkanterna". Det hela fungerar väldigt fint - men det tar tid. Hela paketet lackas sedan med linoljelack. Till sjöss kommer jag att tråka in fönsterkitt i sömmen, eller till och med epoxylim. Jag får testa vad som fungerar bäst inför kommande, lägre turer.


En rak nål är att föredra om man når skadan från både ut och insidan. Om hålet sitter längre från sittbrunnen behöver man en krokig nål. Tråden jag använder är samma flätade fiskelina som jag sytt samman däcket med.


Förstärkningen gör att skadans kanter är täta även om duken sträcks vid ett tryck mot duken. Allt lackas flödigt även från insidan så att bomullslappen limmas fast mot skrovet.

torsdag 3 juni 2010

Packad kajak


Första turen med packing gick runt Kalmars öar. Eftersom detta är min enda kajak, så hade jag redan från början målet att ta Blakkr med på längre turer. Denna första tur gjordes endast för att se vad som får rum i skutan. På bilden finns inte bara en man i en kajak, utan även:

Sovsäck med komfort temp på 10gr

Komplett underställ

2 T-shirts

4 kalsonger

sockar

Softshell jacka

Handduk

Trangiakök

En rulle silvertejp

Ett par skor

Och som lök på laxen: Ett tvåmans Bergans tunneltält, med innertält och allt.

Fem – sex liter finns kvar att packa kajaken med. Så till denna packning kan man även lägga mat och en del vatten. En del av packningen går att kompromissa bort, som innertältet, om vädret tillåter. Tältpinnar kan packas på däck, likaså trangiakök (om man diskar även innan maten) – och vips så har man mycket mera plats. Vatten är det svåraste att få med sig. Flaskor inte är att tänka på, eftersom de tar massor med plats. En vattensäck är att föredra, men den är svår att packa runt alla spant och ribbor. Får fundera ett tag på detta – får troligen be om att få hyra in mig hos någon glasfiberkamrat.

Nåväl, kajaken ligger fortfarande fint i vattnet. Och det är inga problem att ta sig i eller ur trots att det blöta kryper närmare.

For English version please use translate.google.com
write http://larsgustavsson.blogspot.com in the tranlsate text window.